Lancering MongoDB 5.0 met nieuwe functies

Hét populaire NoSQL databasesysteem MongoDB lanceerde recent versie 5.0 van haar document based database. Als system integrator partner namen wij deel aan het online event MongoDB.live waar de nieuwe features werden toegelicht. Onze conclusie: er komen weer veel nieuwe en handige features beschikbaar zoals bijvoorbeeld het kunnen vastleggen van tijdsreeksen, beter API versiebeheer en het Live Resharing mechanisme.

Ben jij nog niet bekend met MongoDB? MongoDB is een documentgeoriënteerde NoSQL-database die wordt gebruikt voor gegevensopslag met grote volumes. In plaats van tabellen en rijen te gebruiken, zoals in de traditionele relationele databases, maakt MongoDB gebruik van verzamelingen en documenten. Documenten bestaan uit sleutel-waardeparen die de basiseenheid van gegevens vormen in MongoDB. Collecties bevatten sets documenten en functies die het equivalent zijn van relationele databasetabellen. MongoDB verzorgt het volledige management van alle databaseservices, inclusief configuratie, onderhoud, beveiliging, back-up en schaalbaarheid. Dit geeft ontwikkelaars de vrijheid om zich te richten op het leveren van geweldige functies voor de toepassingen.

Onze top 5 belangrijkste nieuwe functies van MongoDB 5.0:


1. Native Time Series

Met de nieuwe Native Time Series kan data eenvoudig data in een timeseries collectie worden opgeslagen, geanalyseerd en bewerkt. Het TimeSeries principe is speciaal door MongoDB ontworpen om in te spelen op de groeiende vraag vanuit IoT en financiële analyses. Ontwikkelaars kunnen nu van Time Series gebruik maken in plaats van meerdere technologieën aan elkaar te koppelen. Tijdreeksverzamelingen kunnen naast reguliere verzamelingen in de MongoDB-database worden opgeslagen, waardoor het heel eenvoudig is om tijdreeksgegevens te combineren met andere bedrijfsgegevens.

 

2. Versioned API and Live Resharding

Vanaf MongoDB 5.0 maakt de Versioned API applicaties toekomstbestendig. Upgraden van de database kan nu los van de applicatie. Ontwikkelaars hoeven zo de applicaties alleen te updaten als zij nieuwe functionaliteit toevoegen en niet als de database wordt vernieuwd. Toekomstbestendigheid houdt niet op bij de Versioned API. MongoDB 5.0 introduceert ook Live Resharding waarmee eenvoudig de shard-sleutel van de collecties op aanvraag gewijzigd kan worden - zonder downtime van de database - naarmate de data van de applicaties groeit en evolueert.

 

3. Next-Gen Privacy & Security

MongoDB's unieke Client-Side Field Level Encryption heeft uitbreiding gekregen. Er is een mogelijkheid bij gekomen om de veldversleutelingsmogelijkheden aan de clientzijde. Er kunnen nu x509-auditfilters en certificaatrotatie opnieuw geconfigureerd worden zonder MongoDB te stoppen. Daarnaast is ondersteuning toegevoegd voor het configureren van TLS 1.3.

 

4. MongoDB Charts en Atlas Data Lake

Atlas Data Lake, een self-service applicatie binnen MongoDB Atlas, helpt klanten met het uitvoeren van zoekvragen en het aanpassen en verplaatsen van data tussen AWS S3- en MongoDB-clusters. (De data staat dan niet in de dattbase, maar in files binnen AWS S3.

In de update wordt de tool MongoDB Charts geïntegreerd met Atlas Data Lake. Dit moet de data makkelijker visualiseren, zonder deze eerst aan te passen. Ook Atlas Search heeft met de nieuwe functionaliteit Function Scoring meer mogelijkheden gekregen, zoals het toevoegen van wiskundige formules om de zoekfunctionaliteit nog meer precies te maken.

 

5. Realm

Met Realm heb je eenvoudige, krachtige lokale persistentie op mobiele telefoons, tablets en IoT-apparaten zoals Raspberry Pi. De Realm SDK's bieden een set API's waarmee ontwikkelaars native objecten direct kunnen opslaan en gebruiken, waardoor de benodigde hoeveelheid code wordt verminderd, omdat er geen ORM's nodig zijn of cryptische databasesyntaxis wordt geleerd. Daarnaast is eerder dit jaar MongoDB Realm Sync algemeen beschikbaar gemaakt, waardoor het eenvoudig is om gegevens te synchroniseren tussen lokale opslag op je apparaten en MongoDB Atlas op de backend. Maak je geen zorgen  over netwerkcode of het oplossen van conflicten, want dat is allemaal geregeld. Verder heeft MongoDB Realm, een serverless variant van de MongoDB-database voor mobiele applicaties, een kleine upgrade gekregen. Deze versie ondersteunt nu ook de Unity game engine voor het opslaan van game data en deze data op meerdere devices te synchroniseren. Daarnaast is ondersteuning voor Kotlin Multiplatform en Flutter/Dart SDK nu in Alpha beschikbaar en binnenkort komt de Realm Flexible Sync: een nieuwe manier om gegevens te synchroniseren met meer gedetailleerde controle.

 

Meer weten over MongoDB? Bekijk onze speciale MongoDB pagina of www.mongodb.com.

 

 

Contact met DevRepublic

Neem contact met ons op:

DevRepublic BV
Dokter Klinkertweg 10B
8025 BS Zwolle
KVK nr: 08181059
Of stuur ons een bericht
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.