13 augustus 2024

Hoe bescherm je jouw intellectueel eigendom?

John Wassing

Eigenaar

Intellectueel eigendom (IP) is een verzamelnaam voor de rechten op je ideeën en creatieve concepten, waaronder ook software. Bij DevRepublic willen we de belangen van onze klanten waarborgen, daarom hebben we hier duidelijke afspraken over gemaakt. Welke dat zijn? We geven je een overzicht van de belangrijkste punten. 

Overdracht van intellectueel eigendom 

In onze samenwerkingsovereenkomst leggen we vast dat DevRepublic afstand doet van het intellectueel eigendom. Alle rechten op de ontwikkelde software en andere materialen liggen bij onze opdrachtgevers. Zo heb je niet alleen volledige controle over jouw projecten, maar is het ook jouw eigendom. De software is van jou.

NLdigital voorwaarden 

Op al onze diensten en werkzaamheden zijn de NLdigital voorwaarden van toepassing met uitzondering van artikel 10 over intellectueel eigendom. Dat houdt in dat de standaardbepalingen van NLdigital gelden, maar dat we specifieke afspraken over intellectueel eigendom regelen in de samenwerkingsovereenkomst. 

Het belang van het vastleggen van afspraken 

Bij DevRepublic vinden we het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over intellectueel eigendom en deze vast te leggen. Zo weten onze klanten waar ze aan toe zijn. Leggen we deze afspraken niet vast? Dan kan dat verschillende risico's met zich meebrengen: 

  • Zonder expliciete afspraken kunnen er conflicten ontstaan over wie de eigenaar is van de ontwikkelde software en materialen. 

  • Geschillen over intellectueel eigendom kunnen leiden tot dure en tijdrovende rechtszaken. 

  • Zonder duidelijk eigendomsrecht kan het zijn dat je de software maar beperkt kunt gebruiken, aapassen of distribueren.  

  • Andere partijen kunnen intellectueel eigendom claimen of gebruiken zonder toestemming. Daardoor verlies je exclusieve rechten en concurrentievoordelen. 

Bij DevRepublic zorgen we ervoor dat het intellectueel eigendom van onze klanten goed beschermd is door middel van duidelijke juridische afspraken.

Meer weten?

Wil je meer weten over onze aanpak of heb je specifieke vragen over de bescherming van intellectueel eigendom? Vraag ons naar de mogelijkheden, we helpen je graag.

Contact