13 augustus 2024

Hoe zet je een dedicated IT-ontwikkelteam succesvol in?

Colin Robaard

Business developer

De manier waarop je een dedicated IT-ontwikkelteam inzet, kan een grote impact hebben op de efficiëntie én kwaliteit van je project. Zeker als je het op de juiste manier aanpakt. Welke stappen zijn belangrijk? En hoe zorg je ervoor dat elke stap vlekkeloos verloopt? We nemen je mee in het proces. 

Stap 1: de behoeftenanalyse 

Het proces begint met een grondige analyse van de behoeften van jouw softwareproject en -team. Wat zijn je doelen? Welke resultaten wil je behalen? En met welke specificaties moeten we rekening houden? Door daarover in gesprek te gaan vormen we een duidelijk beeld van de benodigde expertises en vaardigheden.

Daarna vormen we op basis van de behoeften een teamprofiel. Welke rollen en verantwoordelijkheden zijn er nodig? Waar kan een team uit bestaan? Zo zorgen we voor een juiste samenstelling van ontwikkelaars, QA/testers en eventueel een projectmanager of product owner

Stap 2: de selectie van teamleden

Samen met jou selecteren we de teamleden. Daarbij kijken we niet alleen naar de benodigde expertises en de capaciteitswens. We kijken ook naar jouw bedrijfscultuur en het type collega dat goed bij de organisatie past​​. Door rekening te houden met deze factoren, bouwen we een gebalanceerd én effectief team. 

Vervolgens plannen we een kennismaking of interviewsessie met de potentiële teamleden. Zo krijgt iedereen de kans om zich voor te stellen en kun jij beoordelen of het een goede match is​​. 

Stap 3: de opstartfase

Tijd om van start te gaan! Als het team geselecteerd is, organiseren we een kick-off meeting. Daarin kunnen alle betrokkenen kennismaken en bespreken we de projectdoelen, tijdlijnen én communicatiestructuren. Vervolgens volgt een sessie waarin we de tools, methodes en tips delen voor een optimale samenwerking met onze Indiase collega’s. Communicatie en cultuur staan centraal. 

We zorgen ervoor dat alle benodigde tools en systemen zijn ingesteld voor een efficiënte samenwerking, denk aan projectmanagementsoftware en communicatietools. Of we maken gebruik van jullie eigen tools. 

Stap 4: de uitvoeringsfase 

Bij DevRepublic werken we volgens de Agile/Scrum-methodologie, waarbij we projecten opdelen in sprints. Dit zorgt voor een flexibele en iteratieve aanpak, waarbij we regelmatig updates geven en je werkende software ontvangt​​.   
In de eerste weken plannen we regelmatig sessies om de voortgang en het proces te bespreken. Zo blijven we verwachtingen op elkaar afstemmen en kunnen we eventuele problemen direct aanpakken​​. 

Stap 5: de kwaliteitsborging en testen 

Tijdens de ontwikkelfase voeren we voortdurend tests uit om de kwaliteit van de software te waarborgen. Onze QA/testers zijn verantwoordelijk voor het identificeren en oplossen van eventuele problemen voordat de software in productie gaat. 

Regelmatige feedback van de klant is voor ons van groot belang. Door aan te geven wat beter kan, weten wij wat we moeten verbeteren. We vinden het belangrijk dat het eindproduct volledig aan jouw verwachtingen voldoet. Daarom pakken we suggesties voor verbeteringen snel op. 

Stap 6: de oplevering en nazorg

Is een project afgerond? Dan leveren we de software op volgens de afgesproken specificaties. We zorgen ervoor dat je over alle documentatie beschikt en dat er een kennisoverdracht plaatsvindt, zodat jouw team de software effectief kan beheren​​.

Na de oplevering bieden we doorlopende ondersteuning en onderhoud aan om ervoor te zorgen dat de software optimaal blijft presteren en eventuele problemen snel worden opgelost. 

Het inzetten van een dedicated IT-ontwikkelteam van DevRepublic is een gestructureerd en transparant proces en hebben we zo ontworpen dat jouw projecten een succes worden.

Hoe we ervoor zorgen dat je altijd tevreden bent met het eindresultaat? Door duidelijk te communiceren, regelmatig updates te geven én altijd de focus op kwaliteit te leggen. 

Het inzetten van een dedicated IT-ontwikkelteam is een gestructureerd en transparant proces

Meer weten?

Denk je erover om een dedicated IT-ontwikkelteam in te zetten voor jouw softwareproject? Vraag ons naar de mogelijkheden, we vertellen er graag meer over.   

Contact